Балетмайстори, директори на балетни трупи и педагози оформят журито на 28-ия Международен балетен конкурс » YEP.bg

Балетмайстори, директори на балетни трупи и педагози оформят журито на 28-ия Международен балетен конкурс

Публикувано от YEP.bg на 17 July 2018 | 0 Коментари

Източник: Нина Локмаджиева

Етикети: , , , , , , ,

„Балетният конкурс във Варна е като река и ние сме при извора“, каза френската звезда Ерик Вю Ан пред журналисти на първата пресконференция на 28-ия Международен балетен конкурс Варна. „Конкурсът осъществява връзката между учещите се, тези, които ги обучават, и тези, които ще работят с тях. Самият аз съм роден през 1964 г. С раждането на конкурса. Бях на 16 години, когато спечелих награда тук и ето ме пак – като жури. Така че животът ми е свързан с този конкурс и може да се каже, че Варна е моят живот“, призна Ерик Вю Ан – звезда на Парижката Гранд Опера и любим танцьор на Морис Бежар.


 
Балетмайстори, директори на балетни трупи и педагози оформят журито на 28-ия Международен балетен конкурс, който бе открит с бляскава церемония на сцената на Летния театър на 15 юли и продължава до 30 юли.
 
Балетната Олимпиада започна със силен старт, в който класата си пред оценяващите и публика  показаха млади дарования от България, Белгия, Китай, Сингапур, САЩ, Испания, Канада, Азърбайджан, Япония, Португалия, Франция. Още от първата вечер стана ясно, че ценителите ще гледат изкуство от висока класа и конкурсът ще е силен.

„Питат ме какво ново ще има в конкурса тази година. Новото е, че конкурсът го има и продължава своята мисия да открива новите звезди на световната балетна сцена. От първия балетен конкурс през 1964 г. до сега на сцената на Летния театър са се изявили 2650 млади таланти от над 36 държави. 420 са отличени със званието „лауреат“ и по-голямата част от тях са станали артисти с международно признание“, посочи Димитър Димитров, председател на Фондация „Международен балетен конкурс Варна“.
 
Освен наградите по регламент за трети път ще бъде присъдена и награда за най-перспективен млад състезател, посветена на маестро доц. Емил Димитров – основател на Фондация „Международен балетен конкурс Варна” и дългогодишен вдъхновител и двигател на състезанието.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.