Георги Тошев ще снима филм за 100-годишнината на ДТ „Стоян Бъчваров“ » YEP.bg

Георги Тошев ще снима филм за 100-годишнината на ДТ „Стоян Бъчваров“

Публикувано от YEP.bg на 11 June 2018 | 0 Коментари

Етикети: , , , ,

Снимка: Емилиян Ялъмов

Журналистът Георги Тошев ще снима филм за 100-годишнината на ДТ „Стоян Бъчваров“. Предстои да бъде написан и летопис на театъра. Задачата тук ще бъде поверена на Никола Вандов. Това стана ясно от думите на Даниела Димова, директор на ТМПЦ Варна, по време на учредяването на Обществен комитет, който ще има ангажимент да подготви програмата във връзка със 100-годишния юбилей на варненския театър.

„100 години е сериозна възраст, затова се изисква и сериозна организация по нейното честване. С ръководството взехме решение това да се случва в три поредни години, тъй като вярваме, че по този начин няма да остане варненец или българин, който да не разбере за този юбилей“, каза Димова.

Очаква се в началото на новия театрален сезон да бъде обявен и конкурс за бронзов бюст на патрона на театъра - Стоян Бъчваров.

По време на срещата бе анонсирано също, че предстои ремонт на Сцена Филиал. Той ще бъде с продължи повече от година. „Такъв ремонт не е правен близо половин век. Преди 15 години е имало само освежаване на входа“, отбеляза Даниела Димова. 

100-годишнината на ДТ „Стоян Бъчваров“ ще бъде навършена след 3 години.  До тогава се очаква знакови за театъра режисьори, които са работили с трупата през годините, да поставят нови представления. По своя спектакъл вече работи Явор Гърдев (на снимката), който също бе сред гостите на учредителното събрание.

 „Имах щастието да попадна във варненския театър на границата между двете хилядолетия и това се отрази на спектаклите, които направих. Пред мен се отвори една зона, свободна от всякакви зависимости, която ми даде поле за различни експерименти, които можеше да достигнат далеч“, сподели Гърдев. 

Сред първите, които положиха подписите си за учредяване на обществения комитет, бяха актьорите Грациела Бъчварова и Михаил Мутафов.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments