Двама представители на България са сред лауреатите на 28-ия Международен балетен конкурс » YEP.bg

Двама представители на България са сред лауреатите на 28-ия Международен балетен конкурс

Публикувано от YEP.bg на 28 July 2018 | 0 Коментари

Източник: Нина Локмаджиева

Етикети: , , , , , ,

Журито на Балетната Олимпида изненада състезатели и журналисти и обяви носителите на призове, но не и кой какъв точно медал или награда получава. Това се прави за пръв път в историята на Международния балетен конкурс и засилва очакването и интригата до последния момент.  15 състезатели от Младаш и Старша възраст ще получат отличия. Какви точно ще бъдат те – ще стане ясно на тържествената церемония с Гала концерт на победителите утре вечер в Летния театър на Варна.

Сред носителите на награди са София Цуцакова и Джон Абенанти – артист от балета на Софийска опера, който се състезава от името на България. Призове ще получат също финалисти от Франция, Китай, САЩ, Португария, Унгария и Канада.

Журито обяви в азбучен ред лауреатите на 28-ия Международен балетен конкурс:

Младша възраст:

Жени: Бианка Скудамор / Bianca  Scudamore - Франция, Елена Исеки / Elena Iseki  - Геормания, Съй Ли – Китай.

Мъже: Антонио Казалинхо / António Casalinho - Португалия, Ицуки Омори / Itsuki Omori – Португалия, Харуто Гото / Haruto Goto  – Германия.

Старша възраст:

Жени: Катерин Баркман / Katherine Barkman – САЩ, Мию Такамори / Miyu Takamori – Унгария, София Цуцакова / Sofia Tsutsakova – България, Юен Джъ Дзъ Сюен / Yuan Zhe Zi  Xuan – Канада.

Мъже: Андраш Ронаи / András József Rónai – Унгария, Джон Абенанти / John Abenanty – България, Сънуо Чанг / Sinuo Chang – Китай, Франческо Мура / Francesco Mura – Франция, Чун Уинлам / Chun Wing Lam – Франция.

„За нас като жури е важно да открие тези малки звезди, които ще се разгорят и ще светят дълго. Защото на небето понякога изгрява някоя голяма ярка звезда, която избухва и изчезва много бързо“, каза председателят на международното жури проф. Владимир Василиев. Той се обърна към младите финалисти с думите: „Този конкурс е важен, защото танцьорите се учат един от друг. Учете се от вашите колеги – какво хубаво можете да вземете от тях и какво лошо да не вземате. Не бъдете никога доволни от себе си и имайте свой собствен идеал, към който да се стремите през целия си живот!“

Проф. Василиев подчерта, че фундаментът на този пръв в света конкурс е много здрав и благодари от името на всички на хората, които създадоха този фундамент, мнозина от които вече не са сред нас. „На първо място това е Маестро Емил Димитров, когото ще почитаме винаги!“, каза развълнуван проф. Василиев.

Зам.-председателят на журито проф. Елдар Алиев отбеляза: „За да станеш звезда, трябва да работиш цял живот, и трябва да събереш всеки един от тези елементи – талант, луда работоспособност и късмет. Има таланти на конкурса, да. Работата е, че ние не вървим по спортните критерии – височина на летвата, секунди за бързина. В балета критерий е артистизмът, за който няма точна мярка. Надявам се, че тези талантливи момчета и момичета, които открихме във Варна сега, ще имат дълга, трудна, но интересна и щастлива кариера.“

„Бях преди две години в журито и сега виждам революционен скок в развитието на танцьорите. Трудно е от един няколкоминутен танц да се определи какъв е потенциалът на един танцьор и дали той ще се развие - това беше нашата задача като жури. Доволен съм от представянето на състезателите от Франция – имаме три награди. Впечатлен съм много от развитието на балета в Португалия. Сред съвременната хореограрфия бих отличил номера на двамата българи Абенанти и Цуцакова, които играха по хореография на Ангелина Гаврилова“, каза френската звезда Ерик Вю-Ан, член на журито.

„Не сме имали разногласия в журито за присъждането на награди. Ние принадлежим към един свят – света на балета, и се разбираме отлично. Впечатлен съм от нивото на участниците в този конкурс, който е толкова важен за бъдещето на тяхната кариера. Радвам се за успеха и представянето на японските състезатели, макар и повечето от тях да са учили балет в Европа“, каза Хируаки Имамото от Япония, създател на балетна компания, преподавател и хореограф, който участва в журито на конкурса.

 

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.