Бела Бенова, фотограф: Изминах над 10 000 км. с колело по бреговете на Европа, за да снимам фарове » YEP.bg

Бела Бенова, фотограф: Изминах над 10 000 км. с колело по бреговете на Европа, за да снимам фарове

Публикувано от YEP.bg на 15 April 2018 | 0 Коментари

Етикети: , , , , , , , , ,

На 21 април във Варна предстои откриването на фотоизложбата „Дом на светлината: морски фарове от България и света“. Автор на фотографиите е Бела Бенова. Всички снимки са единствени копия.


- Бела, кое те провокира да пътуваш и снимаш морски фарове?

- Родена съм във Варна и първите години на детството ми са в светлината на фар Галата, гледана вечер от терасата у дома, с разказите на дядо ми как фаровете помагат на моряците и с мечтата за далечни морета и земи. Снимането на фаровете се превърна в моя запазена марка, защото вече 12-та поредна година всяка възможност за пътуване е посветена на тях. Очароват ме красотата и символиката на самите фарове, приключението да стигам до тях и романтиката на местата, където се намират.

- През колко държави продължи това пътешествие с камера?

- Пътешествието не спира - навсякъде по бреговете, където пътувам, нося фотоапарат и се опитвам да достигна, опозная и заснема колкото се може повече фарове. Велосипедните пътешествия, които организирам специално с тази цел, започнаха през 2007 в България и всяко следващо лято са в една или няколко морски държави - вече над 10 000 километра с колело по бреговете на над 10 страни в Европа.

фар Пуулбег, пристанище Дъблин, Ирландия

- Кои бяха най-интересните кътчета?

- Ирландия! Вълнуваща природа, невероятно красиви и добре стопанисвани навигационни съоръжения, романтика сякаш от отминали времена на повечето места, където са фаровете... Ще трябва да се върна, за да обиколя целия Смарагдов Остров! Също ме впечатлиха фаровете на няколко от карибските острови, които имах шанса да посетя, но там не бях с колело - предстои по-обстойно опознаване, един ден, като прекося Атлантика с ветроходна лодка.

- Какво ще видят гостите на предстоящата изложба?

- Основните български фарове, няколко от съседните държави - Румъния, Турция, Гърция. Включила съм и най-красивите от заснетите в Ирландия, Италия и Шотландия, както и кадри от екзотични места в Южна Америка и Канарските острови. Но това не е всичко - специфичното за тази изложба е, че тя ще се променя всеки ден, защото ще включвам нови фотографии на различни фарове, на мястото на всяка снимка, която стане нечия лична пътеводна светлина.

Интервю на Емилиян Ялъмов


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments