„СВЕТЛИНА” В ГАЛЕРИЯ „ТЕДИ” - Артисти поглеждат към Рождество с творбите си » YEP.bg

„СВЕТЛИНА” В ГАЛЕРИЯ „ТЕДИ” - Артисти поглеждат към Рождество с творбите си

Публикувано от YEP.bg на 21 November 2014 | 0 Коментари

Източник: Нина Локмаджиева

Етикети: , , , , , , ,

Една предпразнична изложба посрещна гостите на варненската галерия „Теди“ с нови работи на популярни български имена от София, Варна, Търговище, Пловдив, Русе и Разград, които се включват с живопис и скулптура. Темата е „Светлина“ и тя дава на артистите добра възможност да погледнат към Рождество или към чистите сияния на зимната природа и радостите на живота.

 

Доайенът на колекцията е Калина Тасева, тя се представя с два пастела натюрморт, в които червеното е водещ цвят. Проф. Десислава Минчева праща „Тяло“ с характерните за нейния почерк искрящи дипли в облеклото. Друг вглъбен поглед към тялото, видяно в мъчително движение или като разпятие, поднася скулпторът Альоша Кафеджийски със своите бронзове. Също с християнско вдъхновение са работите на другите двама скулптори в изложбата - блестящият стилизиран „Ангел“ на Пламен Братанов и работата на Милко Добрев „И се спусна светлина“. Гергана Минкова се включва в темата с малкото платно „Църковен интериор“.

 

Проф. Ивайло Мирчев рисува „Краят на лятото“ в дълбоко синьо, а проф. Димитър Чолаков изгражда композиция от светли тонове в „Натюрморт край морето“. Още море добавя в сбирката Долорес Дилова с четири пейзажа с цветната носталгия на извънсезонните плажове.

 

„Светлина“ нарича зимния поглед през своя прозорец Мария Чакърова. Живка Маринова също поглежда към прозорците, но ги вижда като очите на „Градът с хилядата прозорци“. В интимността на интериорните пространства надникват Василка Монева с „Интериор“,  „Здравка Василева с „Венеция“  и „Утро“,  Сашо Костов със „Състояние“ и Станимир Видев с „Червено вино“.

 

Философско прозрение за зимата концентрира в своето „Зимно слънце“ Милко Божков.

Нели Чолакова търси още по-далеч с „Лодка към отвъдното“, а Рашо Йорданов оразмерява „Зимната сянка“ с релефно рисувано дърво.  

 

Любимите си теми „Пътят“ и „Кипариси“ вкарва под зимно покривало Владимир Пенев, а Сули Сеферов стопля с радостната усмивка на живота в платното „Детство“.

 

Изложбата „Светлина“ ще бъде експонирана в галерия „Теди“ до 20.12.2014., съобщи Нина Локмаджиева.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments