Академик Светлин Русев реди платна на забележителни френски автори » YEP.bg

Академик Светлин Русев реди платна на забележителни френски автори

Публикувано от YEP.bg на 15 May 2018 | 0 Коментари

Източник: www.svetsko.bg

Етикети: , , , , , ,

На снимката: Картината "Танцьорка" на Андре Плансон (1898-1981)

Столичната галерия „Българи“ представя уникална изложба с платна от „Художниците на поетичната реалност“ – 8 от най-забележителните френски автори на XX век. Откриването е на 16 май от 18 ч. Красивата експозиция е подредена лично от акад. Светлин Русев, отбелязват от Svetsko.bg.

Авторите стават популярни още в своята младост – през 20-те и 30-те години на предишното столетие, уточняват изкуствоведите. Макар и много различни, те работят и правят общи изложби, обединени от отдадеността си към бита и пасторалните пейзажи на френската провинция. Често ги наричат “Художници на щастието”. Верни на респекта си към природата, те се противопоставят на авангардните течения от 20-те и 30-те години. През 50-те и 60-те продължават да работят, но сякаш изостават от “модата” – вече са преподаватели,  професори, академици. Въпреки статуквото обаче остават верни на себе си. Неслучайно винаги са били и остават любимци на познавачите и ценителите на живописта, на колекционерите.След големите ретроспективи на „художниците на поетичната реалност“ във Франция през 2011-а,  2012-а  и 2017-а интересът към групата им е актуализиран и те вече получават  своята реабилитация.

Основният акцент в колекцията, представена в галерия „Българи“, е върху творбите на Ролан Удо (1897- 1981). Публиката може да види 14 платна в почти всички жанрове на кавалетната живопис – пейзажи от Страната на баските ,  италиански и гръцки острови, портрет, натюрморт, акт, жанрови сцени. Публиката ще се наслади и на три произведения на Андре Плансон (1898 – 1981), Франсоа Денуайе (1894-1972).  Въпреки че Андре Фавори (1889-1937) никога не се e числял към „художниците на поетичната реалност“, споделя с тях общата съдба на временна пристрастеност към авангардните течения на времето (в случя кубизма) и бърз обрат към традиционните ценности в живопистта – в случая към Паул Рубенс.  В колекцията е и „късният“ Ив Брайе (1907 – 1990),  чието творчество се разгръща основно през 50-те, 60-те и 70-те години. Тогава, когато някогашната слава на групата е отдавна забравена история.

Албумът “Художници на поетичната реалност“ с автор Иво Милев, издаден специално за изложбата, ще бъде представенна откриването.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments