Топ сомелиер разкри тайните на винодегустацията и съчетаването на вино с храна » YEP.bg

Топ сомелиер разкри тайните на винодегустацията и съчетаването на вино с храна

Публикувано от Емилиян Ялъмов, YEP.bg на 21 April 2016 | 0 Коментари

Етикети: , , , , , ,

Сомелиерът Марин Атанасов разкри част от тайните на винодегустацията и съчетаването на вино с храна пред представители на варненските медии. Домакин на събитието бе елегантно заведение в център „Чайка“, а организатор на естетската проява бе Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите (БАСВ).

 

 „5000 различни сортове грозде са познати в световен мащаб. От тях 150 сорта се използват комерсиално, а 9 са международните – 5 бели и 4 червени (ред. бел – намират се на всеки континент), заяви Атанасов.

На дегустацията бяха представени ризлинг, совиньон блан, шардоне, пино ноар и мерло и мавруд. „Совиньон блан е най-лесен за разпознаване. Царят обаче е ризлинг“, уточни Атанасов и допълни, че има два типа вино – френдли вайн и фууд френдли вайн (ред . бел - вино, което обича храната).  Салата с ябълка би подхождала с ризлинг. Но комбинацията й със совиньон блан не е за препоръчване, убедиха се на живо журналистите.

Пино ноар е труден за отглеждане. Ароматите, които преобладават при него са опушено, вишна, препечена коричка от дивечово месо. Правилно е да се сервира с малко по-ниска температура. Интересна е комбинацията му с хапка със сьомга. Но тази риба далеч повече подхожда със совиньон блан.

Комбинацията на мерло и мавруд с хапка с маслини е добра. Пино ноар обаче тук би се изгубил като вкусови качества.

Избягвайте руколата, когато пиете вино. Изключително трудна е за комбиниране, предупреди Атанасов. Оказа се, че хапка прошуто със зелена салатка е в прекрасна комбинация с добре охладено шардоне, което е лежало в барик.    

В крайна сметка, за да сте сигурни, че ще направите правилен избор, когато сте на заведение и няма да развалите приятната вечеря, е добре да се доверите на професионален сомелиер. Защото сомелиерството е занаят, който изисква дълъг и същевременно сложен процес на обучение, много страст и отдаденост.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments