Тихомир Трифонов, носител на Дионисиев венец: Щастлив съм, че този венец е за първи път в Североизточна България » YEP.bg

Тихомир Трифонов, носител на Дионисиев венец: Щастлив съм, че този венец е за първи път в Североизточна България

Публикувано от YEP.bg на 17 December 2016 | 0 Коментари

Етикети: , , , , , , ,

Технологът на Винарска изба Варна Тихомир Трифонов бе избран за Енолог на годината. Този приз се връчва по време на ежегоден бал на енологичната общност в страната ни. Тържествената церемония се проведе в Пловдив. На нея Трифонов получи Дионисиев венец. Той се предава от най-добрия енолог от предходната година.


 

- Г-н Трифонов, всеки енолог мечтае за Дионисиев венец. Какво е усещането да сте носител на този приз?

- Това е най-голямото признание, което един енолог може да получи, а именно признанието на професионалистите в бранша. Не са често срещани толкова големи комисии. На ежегодния бал на Съюза на енолозите, който се проведе през декември, комисия от 200 човека (всички присъствали на бала) дадоха мнението си, че съм заслужил да нося Дионисиевия венец. Моментът беше особено емоционален за мен, защото ме оцениха хора, които виждат отвъд "лицевата" страна на тази професия.

- Общо седем номинирани експерти. Сериозна ли беше конкуренцията?

- Сред номинираните имаше и колеги с дългогодишен стаж в бранша, с много познания, заслужили позициите си и уважението си, млади колеги с иновативен поглед върху винарството, внасяйки в работата си много творчески детайли. Всеки един от тях заслужаваше да носи този приз. Лично аз се ползвам с респект към техните способности. Щастлив съм от факта, че този венец е за първи път в Североизточна България

- Как се прави хубаво вино?

- За хубавото вино е необходимо хубаво грозде и няколко прости правила, но най-вече всеотдайност.

- Добра ли беше реколтата от грозде през отминаващата година?

- Реколта 2016 беше добра за винарите. Липсваха причини за поява на болести по лозата, заради сухото време, но точно заради това бе необходимо да се поддържа водния баланс в лозовото растение, за да протекът нормално жизнените му функции. И тук предимство имат тези, които имат възможност за напоявяване. Балансирано хранене на лозата е режим, в който лозарят трябва да познава в детайли от какво, кога и колко е необходимо да се вложи. Това е дългогодишен труд и опит.

- Какво да очакваме като резултат?

- Резултатът, който дава Реколта 2016 е по-добър от миналата година, има градация. В търговска мрежа са вече четири асортимента. Пуснали сме Совиньон блан, Пино Гри, Розета от Пино Ноар и Санджовезе. Запазваме характера на стила на вината, с който ни познават клиентите.

Интервю на Емилиян Ялъмов

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments