КОНКУРС – Сладко от люти чушки и 300-годишна пушена кълбъсъ са победителите в „Съхрани родния вкус“ » YEP.bg

КОНКУРС – Сладко от люти чушки и 300-годишна пушена кълбъсъ са победителите в „Съхрани родния вкус“

Публикувано от YEP.bg на 8 December 2017 | 0 Коментари

Източник: Ружа Загорска

Етикети: , , , , , , ,

Сладко от люти чушки от Бургас и 300-годишна пушена кълбъсъ от с. Асеново са победителите в кампанията на Лидл България „Съхрани родния вкус“, която стартира през септември тази година и има за цел да запази уникалните български рецепти и традиции.

След изключително трудна и оспорвана надпревара между близо 1500 предложения от цялата страна, Лидл България, заедно с шеф Манчев и шеф Шишков, избраха не един, а два продукта, открояващи се най-силно със своя уникален вкус. Така през пролетта на 2018 г. пушената кълбъсъ и сладкото от люти чушки ще станат част от продуктовата линия на веригата с висококачествени продукти от български производители „Родна стряха“. Едновременно с това те ще донесат на своите автори и парична награда от 10 000 лева.

Зад нестандартните вкусове на двете рецепти стоят две дами, всяка от които с различна история. Мария Иванова от с. Асеново, област Плевен, е пазителят на 3-вековна рецепта, по която се прави небезизвестната асеновска пушена кълбъсъ. Тя идва от кухнята на банатските българи и е пренесена в България преди близо 300 години от Австроунгарската империя. „Нашите баби и дядовци са правели кълбъсъ всяка зима. Присъствала е на трапезата като задължителен деликатес за коледните и великденски празници. От тогава до днес я пазим и я предаваме от поколение на поколение“, разказва днес леля Мария, както я наричат близките й, като признава, че автентичният вкус на кълбъсъта идва от естественото й опушване на три етапа.

Изключителна наслада за небцето носи и сладкото от люти чушки – на мирис създава очакване за нещо солено, след което се разгръща като сладко-лютиво. „Тайната е в марината, в която се слагат лютите чушки“, повдига завесата нейната авторка Диляна Георгиева от Бургас. „Тази рецепта имам от своята баба, която я е запазила от предишни поколения. С годините беше малко позабравена, но сега мисля, че е дошъл моментът повече хора да разберат за нея“, споделя Диляна, като допълва, че най-много сладкото от люти чушки върви с парченца сирене, прясно изпечена наденичка или просто с препечени филийки.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments