НА ЗЛАТЕН ГРОЗД - Провеждат конкурс за най-добро домашно вино в категории „Широка мелнишка лоза” и “Букет” » YEP.bg

НА ЗЛАТЕН ГРОЗД - Провеждат конкурс за най-добро домашно вино в категории „Широка мелнишка лоза” и “Букет”

Публикувано от YEP.bg на 22 January 2015 | 0 Коментари

Източник: Вълчо Калудов, Moko Solution

Етикети: , , , , , , , ,

Постер: Moko Solution


За четвърта поредна година жителите и гостите на Мелник ще могат да се включат във Фестивала на мелнишкото вино “Златен грозд”, който ще се проведе на 7 и 8 февруари (събота и неделя). Празникът, който вече се превърна в традиция, ще представи разнообразието от вината в региона, различни местни традиции и обичаи и богата фолклорна програма.

Фестивалът на мелнишкото вино тази година ще бъде открит на 7 февруари (събота) от 10:30 ч. сутринта с тържествен водосвет за здраве и плодородие и приветствени слова от официалните гости.

Веднага след това ще започне музикалната програма, която тази година е по-богата от всякога. Тя ще започне с ритуал по зарязване на лозята, представен от фолклорна група “Етно извор” и ще продължи с рецитал на стихове на детска група “Зорница” при читалище “Емануил Васкидович” – гр. Мелник.

В програмата ще вземат участие също и групата кукери от с. Джерман, духовият оркестър на гр. Сандански, танцовият ансамбъл “Никола Вапцаров” при читалище “Отец Паисий” – гр. Сандански и групата за народни танци “Македонска хубост”. Между техните изпълнения ще бъдат направени кратки презентации на избите, които представят своите вина на фестивала. Всички посетители ще могат да дегустират продукцията на масите-щандове на местните изби.

През първия фестивален ден ще се проведе конкурс за най-добро домашно вино в категории „Широка мелнишка лоза” и “Букет”. Мостри ще се приемат до 12.00 ч. на същия ден, след което комисия от специалисти-енолози и председателя на Винената партия Иван Лулейски ще направят дегустация на вината и ще определят първите три от всяка категория. Победителите ще бъдат обявени и наградени в късния следобед.

Междувременно публиката на фестивала също ще може да даде своя вот и да определи кое ще бъде “Виното на публиката” тази година. То ще бъде обявено в края на втория фестивален ден след преброяване на гласовете. Всички, които дадат своя глас, ще имат възможността да спечелят примамливи награди - ваучери-подарък за нощувка или вечеря, предоставени от хотели и ресторанти в гр. Мелник.

Вторият фестивален ден ще започне ударно на 8 февруари (неделя) с изпълнения на Володя Стоянов. За настроението на присъстващите ще се погрижат още фолклорна формация “Мегдана” – Благоевград, ансамбъл “Празник” при община Сандански, фолклорна група “Здраве” – гр. Сандански, фолклорни групи при читалище „ Климент Охридски”.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments