Петият Черноморски форум на винопроизводството официално отвори врати на „Златни пясъци“ » YEP.bg

Петият Черноморски форум на винопроизводството официално отвори врати на „Златни пясъци“

Публикувано от YEP.bg на 27 June 2018 | 0 Коментари

Етикети: , , , , , , ,

Петият Черноморски форум на винопроизводството официално отвори врати в курорта „Златни пясъци“. Форумът се провежда до 29 юни в хотел Double Tree by Hilton. В специално обособена изложбена площ могат да се дегустират вино и високоалкохолни напитки, които са произведени в Черноморския регион, Кавказ и на Балканите.

Форумът се провежда под патронажа на Международната организация на лозарството и винопроизводството и с подкрепата на Министерството на селското стопанство на Руската Федерация и Съюза на енолозите в България.

За първите четири години в различните мероприятия на форума, които са се провели в Молдова, Краснодар, Сочи и Москва, са взели участие около 1500 души. Те са били представители на повече от 400 компании и организации, представляващи 30 държави., става ясно от портфолиото на организаторите.

„България произвежда около 120 млн. литра вино годишно“, заяви председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.

„Страната ни е експортно ориентирана и над 60 на сто от произведеното вино отива за износ“, каза още той. През последните години към основните държави, в които по традиция изнасяме вино, се нарежда и Китай. Останалите пазари, с които работи страната ни, са Чехия, Русия, САЩ, Бенелюкс, Германия и др.

Българското вино е с много добро качество, но трябва още да се работи по популяризирането му, смятат специалистите.

В рамките на проявата се провежда и международен конкурс "Вината на Черно море". Производители на вина, коняци и други спиртни напитки се състезават в общо 11 категории. Оценяващата дегустационна комисия е от експерти от България, Армения, Грузия, Русия и др. Награждаването на победителите ще бъде в петък в зала „Dionysus“.

Държавите членки на ЕС трябва да лобират за увеличаване вноса на техни вина на руския пазар, смята Виталий Меркушев, председател на борда на ЧФВ. Той отбеляза, че преди години България е била на една от челните позиции по производство и експорт на вино, но сега е едва на 22 място.

Проблемите на винопроизводството бяха основна тема и на специална конференция, която бе открита в рамките на ЧФВ. Специалистите работиха по създаването на постоянна платформа за бизнес сътрудничество в Черноморския регион и на Балканите.  

Високопоставените гости на ЧФВ имаха възможност да посетят и резиденция „Евксиноград“, където да разгледат уникалната царска винена колекция и да се запознаят с технологията на винопроизводство в едноименната изба. В енотеката там се пазят автентични вина от трапезата и личната колекция на княз Фердинанд и цар Борис III, а  най-старата съхранявана бутилка е френско бордо, която е връстник на Освобождението на България от османско владичество.

Утре изложението продължава с презентация на фирмите участнички и специализирани тематични екскурзии в региона. Тържественото закриване на V Черноморски форум на винопроизводството е насрочено за петък, когато ще бъде дадена и гала вечеря, на която ще има изпълнения на български фолклорни групи от Варна, както и нестинарски танци.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments