Международни експерти по виното ще посетят изба „Евксиноград“ и Археологически музей » YEP.bg

Международни експерти по виното ще посетят изба „Евксиноград“ и Археологически музей

Публикувано от YEP.bg на 19 June 2018 | 0 Коментари

Етикети: , , , , ,

Снимки: Емилиян Ялъмов

Опознавателен тур, свързан с гастрономията и сомелиерството, ще направят участниците и партньорите в V Черноморски форум на винопроизводството 2018 (ЧФВ), който ще се състои от 27 до 29 юни т.г. в курорта "Златни пясъци".

Те ще имат възможност да посетят резиденция „Евксиноград“, където ще разгледат уникалната царска винена колекция и ще се запознаят с технологията на винопроизводство в едноименната изба. В енотеката се пазят автентични вина от трапезата и личната колекция на княз Фердинанд и цар Борис III. Най-старата бутилка е френско бордо (на снимка №2), която е връстник на Освобождението на България от османско владичество. Никой не се наема да каже колко би могла да струва подобна бутилка и как би била оценена на международните специализирани аукциони.

Археологическият музей във Варна е друга точка, която е залегнала в програмата. Там гостите ще видят експозиция, свързана с производството и консумацията на вино през Античността и Средновековието. Фолклорните ни традиции пък ще бъдат застъпени с демонстрация на нестинарски танци.

V Черноморски форум на винопроизводството 2018 (ЧФВ) ще бъде съпътстван от голямо изложение, на което ще могат да бъдат дегустирани вина от 20 страни от региона. Форумът се провежда под патронажа на Международната организация на лозарството и винопроизводството и с подкрепата на Министерството на селското стопанство на Руската Федерация и Съюза на енолозите в България.

В рамките на форума се провежда международен дегустационен курс "Вината на Черно море". За наградите в 11 категории се съревновават производители на вина, коняци и други спиртни напитки. Дегустационата комисия на конкурса се състои от водещи експерти от Армения, Азербайджан, България, Гърция, Грузия, Македония, Русия, Румъния, Сърбия, Хърватска и др. Председател на комисията е Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България.

Домакин на събитията е хотел DoubleTree by Hilton.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments