"Кошмари в кухнята" взе на абордаж напълно запазен кораб от първата половина на XX век » YEP.bg

"Кошмари в кухнята" взе на абордаж напълно запазен кораб от първата половина на XX век

Публикувано от YEP.bg на 16 May 2015 | 0 Коментари

Източник: Ирена Райчева

Етикети: , , , , , , , ,

„Кошмари в кухнята” взе на абордаж „Емона“, кораба с най-невероятната история в България. Построен в началото на четиридесетте години на миналия век по поръчка на цар Борис III,  „Емона“ поставя началото на съвременния български, пътнически морски флот. След години вярна служба през 1979 г., „Емона“ изминава разстоянието от Бургас до язовир „Кърджали“ през 1979 г. по суша. Впечатляващата идея е на тогавашния кмет на Кърджали Димитър Милев и на капитан Георги Георгиев, осъществил най-бързата соло обиколка на света с еднокорпусен съд по време с „Кор Кароли”.

В края на 80-е години корабът е преустроен в ресторант към Балкантурист. След промените пуска котва в частния бизнес. Настоящият собственик Миро го купува преди 11 години от чисто сантиментални подбуди, чувствайки се свързан с язовира от детските си години. В началото корабът-ресторант се стопанисва от по-малкия брат на Миро – Ники. Тогава ресторантът разполага с 10-ина маси и работи предимно през лятото. След време Миро решава да даде кораба под наем и отчита решението си като грешка, която поправя като хваща руля в собствените си ръце. Братята правят ремонт, отварят повече места за клиенти, но въпреки това заведението използва едва 20 процента от капацитета си. Това бе и причината шеф Манчев да акостира в язовир „Кърджали“.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments