Ето какви вина препоръчва да опитате един от топ сомелиерите на България » YEP.bg

Ето какви вина препоръчва да опитате един от топ сомелиерите на България

Публикувано от YEP.bg на 24 April 2016 | 0 Коментари

Източник: Градското списание

Етикети: , , , , , , ,

Снимка: Личен архив на Марин Атанасов

 „За да се усети наистина есенцията на българското вино, препоръчвам да се опитат вина от по-малки производители, които правят до 100 000 бутилки на година. Това  е микропроизводство. При тези количества вината са много по-интересни, запазва се тероарът, стилът на гроздето и не се търси толкова  бързо продаване“, казва Марин Атанасов пред „Градското списание“.

 

Атанасов се занимава професионално с вино вече 15 години, от десетина като сомелиер. Работил е на пасажерски кораби в чужбина. В момента управлява винената листа на 2 ресторанта в България.  Има екип от двама млади сомелиери, които обучава. Пътува на международни туристически изложения, за да представя български вина. Член е на Българска асоциация на сомелиерите и виноценителите (БАСВ).

„От международните сортове препоръчвам Шардоне и Каберне фран, в момента са много интересни в България и се развиват много добре. От българските сортове естествено всички вариации на Мелник, всички вариации на Мискет, Мавруд, Рубин и Гъмза. В момента започваме да ставаме все по-добри и в правенето на био или органични вина“, допълва Атанасов.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments