СЕДМИЦА НА ВКУСА - Шеф Петър Йоргов оценява кулинарните умения на варненски ученици » YEP.bg

СЕДМИЦА НА ВКУСА - Шеф Петър Йоргов оценява кулинарните умения на варненски ученици

Публикувано от YEP.bg на 15 October 2015 | 0 Коментари

Източник: Деница Иванова

Етикети: , , , , ,

Снимка: Архив БАСВ

И тази година, за 5-ти пореден път, в рамките на Седмица на вкуса / 12 - 16 октомври/, Франкофонски център Варна, Община Варна, Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров” и партньорите, които подкрепиха събитието, организираха кулинарен конкурс за варненските ученици, които изучават френски. Конкурсът включващ няколко етапа и състезания, като финалния етап се състоя в сряда сутринта, когато задачата бе за определено време /1 час/ да се изпълни рецепта за френски празнични хапки, подбрана от всеки един от отборите.

С голям успех премина конкурсът, в който се включиха 4 екипа подрастващи таланти в кулинарията, представящи 4 учебни заведения. Отборите от 5-та гимназия „Йоан Екзарх”, 4-та гимназия „Фредерик-Жолио Кюри”, Частно езиково училище  „Малкият принц”, Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров” се развихриха в учебните кухни на гимназията, за да очароват сетивата на журито и публиката.

Докато отборите се изявяваха в кухнята, за публиката беше предвидена богата програма с викторина, песни и разнообразни игри.

Тази година журито включваше трима специални гости - Петър Йоргов (на снимката), майстор-готвач на известен ресторант-винарна,  Филип Спасов, съсобственик и главен готвач на популярно бистро и Мирослав Стоянов, управител на ресторант. 

Участниците демонстрираха безупречна мотивираност и желание да победят и да дадат всичко от себе си, екипност и силно обещаващо ниво на френски език, не без помощта и съветите на Полин Боден и Жад Геби - френски студентки (ниво BTS) от Професионална гимназия по туризъм „Жесе дьо Форе“, които са по покана на Френски институт в рамките на Седмицата на вкуса.

Най-оригинална рецепта представиха учениците ПГТ „Проф.д-р. Асен Златаров”. Наградите за най-добра брошура, най-добър превод на рецепта и за бързина грабнаха учениците от 4-та гимназия „Фредерик-Жолио Кюри”. Голямата награда на журито тази година взеха най-младите участници от Частно езиково училище „Малкият принц“.

Организаторите се поздравяват за ентусиазма, които проявиха гимназистите за участието и изказват благодарност към всеки един от партньорите в конкурса: ПГТ „Проф.д-р. Асен Златаров”, интернет сайта „750grammes”, фирма „Лагард” и също така Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности”, които съфинансираха посещението на френските студентки в подкрепа на титлата "Варна - Европейска младежка столица 2017"!

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments