КАТО В СИЛИКОНОВАТА ДОЛИНА - Варненска фирма назначи „Мениджър щастие“ » YEP.bg

КАТО В СИЛИКОНОВАТА ДОЛИНА - Варненска фирма назначи „Мениджър щастие“

Публикувано от YEP.bg на 30 November 2017 | 0 Коментари

Източник: www.pressbox.bg

Етикети: , , ,

Варненска компания назначи в полза на своя екип “Мениджър щастие”. Призванието на новата позиция е да организира дейности и инициативи в и извън офиса, които да допринесат за доброто настроение на служителите.

“Създаването на позицията “Мениджър щастие” е една отлична инициатива! Смятам, че всяка една голяма компания може само да спечели като се грижи за доброто настроение на своите служители. Благодарение на тази позиция всички колеги ще имат възможността да се опознаят по – добре, да изградим един по-добър и здрав колектив и да направим дните си в офиса по-усмихнати. За мен е голяма чест и удоволствие да бъда първия “Мениджър щастие” в 411 Маркетинг и ще направя всичко по-силите си да дам добър пример на всички, които ще заемат позицията след мен. Целта ми на тази позиция ще е да организирам повече забавни събития в и извън офиса за всички колеги, да спомогна изграждането на традиции, създаването на една по-уютна и приятелска работна среда, и по-лесната интеграция на всички новопостъпили в компанията. Организирането на събития също е нещо, което правя с удоволствие и затова съм щастлива, че сега ще мога да го правя и на работното си място”, коментира Мениджър щастие Калина Енева.

Инициативата за назначаване на специален служител, който да се грижи за добрата работна атмосфера започна преди няколко години в Силиконовата долина в Калифорния.

Варненската фирма е една от първите в България и една от малкото в Европа компании, които възприемат иновативния подход в управлението на Човешките ресурси. Планират се и други стъпки, които да доведат до повишаване качеството на работната среда.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments