ПРИЧИНИ ЗА ГОРДОСТ - Българите сме изобретили от копирната машина до противозачатъчното хапче » YEP.bg

ПРИЧИНИ ЗА ГОРДОСТ - Българите сме изобретили от копирната машина до противозачатъчното хапче

Публикувано от YEP.bg на 23 November 2012 | 0 Коментари

Източник: Виолета Тончева

Етикети: , , , ,

Снимка: Виолета Тончева

Едни от най-великите изобретения в световен мащаб са постижения на българи - компютърът, самолетът, копирната машина, космическата храна, 6-степенната автоматична скоростна кутия, противозачатъчното хапче и т.н. Това са научни постижения на наши сънародници, променили света, а ние знаем за тях малко или дори нищо.

Още по-жалко е, че по-голяма част от изобретенията, след като не са получили подкрепа от българската държава, са били направени в чужбина. По ирония на съдбата, по-късно на България се налага да заплаща скъпо и прескъпо за патентованите или закупени от чужди фирми и корпорации продукти, създадени от българи.

Историята на 20 такива български изобретения разказва изложбата под наслов „Българските постижения в науката - 20 причини да се гордеем, че сме българи”. В нея младите варненски ротарианци са заложили, освен силен информационен заряд, и недвусмислено послание към всички нас. Посланието дава много поводи за размисъл над Българското - като интелектуален потенциал, манталитетни характеристики, национална идентичност. Българското като култура на паметта. И като покана за промяна.

Изложбата-послание, подредена във фоайетата на първи балкон, Основна сцена на Варненския театър, ще бъде открита след броени часове, непосредствено преди началото на III Коледни театрални седмици – Варна 2012 с върховия спектакъл на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, отличен с 3 награди ИКАР 2012, „Ричард III” от Шекспир, постановка на проф. Пламен Марков.

 

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments