БЛАГОРОДСТВО - Спасиха от нападение на свраки малка ушата сова в Морската градина на Варна » YEP.bg

БЛАГОРОДСТВО - Спасиха от нападение на свраки малка ушата сова в Морската градина на Варна

Публикувано от YEP.bg на 11 June 2013 | 0 Коментари

Източник: NIRA Communications

Етикети: , , , , ,

Снимка: NIRA Communications

Тази сутрин в Морската градина на Варна Павлин Панайотов и негови приятели спасяват от нападението на свраки и врани една малка ушата сова, съобщиха от NIRA Communications. Компанията предава веднага пухкавата топка на орнитолозите от намиращия се наблизо Природонаучен музей, за да получи шансове да оцелее.

За щастие прегледът установява, че малката сова е напълно здрава и хората от музея я връщат на дървото, под което е била намерена.

Горската ушата сова е част от биоразнообразието в Морската градина - разяснява Ивайло Райков – специалист орнитолог от музея, - тя е сред постоянните обитатели на парка и е най-голямата нощна граблива птица тук, следва я чухалът. По това време, в началото на лятото, младите птичета на по месец-два, вече активно се учат да летят, но често падат, а после с помощта на острите си нокти се изкачват на дървото клон по клон. При това постоянно подават звукови сигнали на родителите си, които продължават да ги хранят, докато станат добри летци. Обичайната им храна са дребни гризачи. Такова птиче много трудно би могло да бъде отгледано от човек, заради специфичната диета, затова най-добре е да е близо до родителите си.”

Съветът  на специалиста е ако намерим паднала на земята малка сова или чухълче, да не ги вземаме със себе си, а да им помогнем да се доберат до най-близкия клон – нататък те ще се опправят сами. Само след месец те ще са пораснали достатъчно, за да могат да се справят сами и с летенето, и с лова.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments