Саксонците наричали викингите "пирати със стил" » YEP.bg

Саксонците наричали викингите "пирати със стил"

Публикувано от YEP.bg на 27 May 2015 | 0 Коментари

Източник: Светослава Куюмджиева

Етикети: , , , , , , , , , , , , ,

Поглед към миналото на скандинавските племена ще отправи Viasat History през месец юни със сериалa „Викингите“. Епизодите ще се излъчват всеки вторник, от 2-ри до 30-ти юни, от 22:00 часа.

Поредицата проследява битието на викингите и разказва тяхната невероятна история през очите на най-изтъкнатите експерти в областта на военното дело. Зрителите ще научат защо те са извършвали човешки жертвоприношения и какви са били техните погребални ритуали. Епизодите ще покажат и мечовете и броните, с които са се защитавали, както и тактиките, с които са побеждавали враговете си, за да завладяват обширните територии от Източна Европа до Англия.

Кръвожадни скандинавски воини и отлични занаятчии, викингите са грабили, търгували са с фини кожи, бижута, роби и оръжия - от Нюфаундленд до Каспийско море. Интересен факт е, че са отворили нови търговски пътища, които се използват и днес, създали са великолепни градове като Киев и Новгород и са завладявали древни центрове като Йорк, Неапол и Истанбул. Саксонците в Англия са се страхували от тях, макар да са се подигравали на техните педантични навици да се грижат за външния си вид. Дори са ги наричали „пирати със стил“.

Новите археологически находки показват, че викингите са започнали своята военна експанзия по-рано и са стигнали много по-далеч, отколкото са смятали летописците на тяхното време. Също така поредицата показва и разширяването на царството им на изток и на юг от Полша, както и специалните им отношения с императора на Константинопол - Константин Велики.

Допълнителна информация

Викингите произхождат от Дания, Швеция и Норвегия. Те завладяват постепенно огромна територия, която първоначално включва по-голямата част от Британските острови. По-късно прекосяват дръзко северната част на Атлантическия океан. Корабите им, известни като „Дракони“, се отличават с изчистени форми и плоско дъно, което им позволява да се приближават до всеки бряг и да плават по пълноводните реки.

Боговете на викингите се вписват съвършено точно в представите на моряците-завоеватели – груби и жестоки. Викингите били от една страна безрасъдно смели, но от друга - много суеверни. Винаги търсели начин да запазят благоразположението на многобройните морски божества и преди всичко на Ниорд - богът на морето, символ на плодородието и плодовитостта. В техните представи той бил стар мъдрец, който бди над крайбрежията и най-вече - над местата, където се лови риба. Вярвали, че дълбоко в морето, в своя величествен палат, живеел Аегир, заедно с жена си Ран и с деветте им дъщери. Викингите различавали девет вида вълни и били убедени, че всяка от тях била предизвиквана от една от тези девет дъщери. Това били скандинавските морски сирени, които прелъстявали моряците, за да ги отвлекът в океанските дълбини.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments