СРЕДНОВЕКОВИЕ - Реконструкции на облекла, въоръжение и снаряжение върху фигури в цял ръст показват за първи път във Варна » YEP.bg

СРЕДНОВЕКОВИЕ - Реконструкции на облекла, въоръжение и снаряжение върху фигури в цял ръст показват за първи път във Варна

Публикувано от YEP.bg на 27 January 2015 | 0 Коментари

Източник: Пресслужба РИМ - Варна

Етикети: , , , , ,

От 30 януари до 15 март 2015 г. в зала „Юг“ на Варненския археологически музей ще бъдат показани реплики на историческо въоръжение и снаряжение от българското средновековие за периода от VI до XIV век.
    За първи път посетителите ще могат да видят реконструкции на облекла, въоръжение и снаряжение от това време върху фигури в цял ръст, както и реплики на оръжия, бронзови апликации и накити. Развитието на воинското облекло и въоръжение е представено в хронологически ред – от Първата българска държава през периода на византийско владичество до Второто българско царство включително.
    В изложбата участват реконструктори от цялата страна със свои облекла, оръжия и снаряжение. Всички реплики са изработени по сведения от исторически писмени извори и изображения, както и въз основа на находки, открити при археологически разкопки. С реконструираните облекла, оръжия и защитно въоръжение собствениците им вземат участие във възстановки на исторически битки и събития, както и в средновековни фестивали.
    Изложбата е посветена на 250-годишнината от първия препис на „История славянобългарская“, завършен на 29 януари 1765 година от Софроний Врачански в град Котел. Организаторите биха искали чрез изложбата да насърчат българите да опознаят миналото си, каквато е била и целта на първото възрожденско произведение на българската историография, описващо моменти на величие и слава от средновековната ни  история.
    Откриването ще бъде на 30 януари от 17.00 часа.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments