Откриха изложбата „Българската морска униформа – отражение на своята епоха“ » YEP.bg

Откриха изложбата „Българската морска униформа – отражение на своята епоха“

Публикувано от YEP.bg на 4 May 2018 | 0 Коментари

Етикети: , ,

Във Военноморски музей бе открита изложбата „Българската морска униформа – отражение на своята епоха“, която представя развитието на униформените облекла на български морски офицери, подофицери и матроси.

При откриването на изложбата директорът на музея д-р М. Кръстева подчерта приемствеността във флотското униформеното облекло и изтъкна, че въпреки чуждите влияния и съобразяването с международно приетите норми военноморската униформа от създаването си съдържа типично български елементи. Макар политическите промени да се отразяват върху символиката в униформеното облекло и аксесоарите, през всички периоди се запазват както характерните им цветове – синьо, черно и бяло, така и ролята на униформата като носител на традиции, на дисциплина, йерархия и престиж.

На откриването на изложбата присъства командирът на Военноморските сили контраадмирал М. Петев, който посочи, че за българските моряци и офицери, униформата е символ на дълга и клетвата, която полагат пред родината.

Сред най-интересните лични униформи са офицерският мундир с еполети от началото на ХХ век на лейтенант Георги Антонов, непоказвани до момента униформа и шинел на контраадмирал Иван Вариклечков, парадната униформа на контраадмирал Румен Попов. Показани са дамска всекидневна офицерска униформа и униформа на старшина от Морския специален отряд на ВМС, участвал в мисия в българския Втори пехотен батальон на Многонационалните сили в Ирак през 2004 г.

Изложбата може да бъде посетена до края на месец юли 2018 г.

На 6 май музеят ще работи с вход свободен.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments