Национално признание за двама варненски археолози » YEP.bg

Национално признание за двама варненски археолози

Публикувано от YEP.bg на 9 June 2014 | 0 Коментари

Източник: Пресслужба към РИМ

Етикети: , , , , , ,

Снимка: archaeo.museumvarna.com

 

През миналата седмица, двама варненски археолози бяха наградени на Националната конференция по археология на България, която тази година се проведе в гр. Сандански. По предложение на Националния институт по археология с музей  при БАН, Министерството на културата награди д-р Валери Йотов и Александър Минчев от Регионалния исторически музей Варна със специална грамота и плакет. Те са отличени ”За научните резултати от археологическите проучвания на обект „Късноантична крепост на нос Св. Атанас, имащ значим принос в развитието на археологическата наука и популяризирането на културното наследство на страната„.

В продължение на пет години двамата археолози проучват късноантичния град при гр. Бяла, където бяха разкрити голяма и добре запазена раннохристиянска църковен комплекс, винарна, баня, керамични пещи, много жилищни сгради от V - началото на VІІ в., както и голям тракийски култов комплекс с храм от VІ-І в. пр. Хр. Откритите многобройни археологически материали, дадоха ценни сведения за живота, религията и културата на населението на насерението от района през античността. През миналата година, със средства от от Европейския съюз обектът край  гр. Бяла бе консервиран, частично реставриран и социализиран. Той вече е открит и се радва на интереса на българскте и чуждестранни туристи.

Същевременно, неотдавна Александър Минчев бе поканен от ръководството на Кралския колеж (Кингс колидж) в Лондон да изнесе в началото на м. юли специализирана лекция  пред английски специалисти за античниото театрално изкуство по Западното Черноморие. Това е ново свидетелство, че археологическите проучвания и науката във Варненския музей са не само на национално, но и на световно ниво.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments