Министерството на културата: Археологическата ценност в с. Старо Железаре ще бъде консервирана чрез засипване с пръст » YEP.bg

Министерството на културата: Археологическата ценност в с. Старо Железаре ще бъде консервирана чрез засипване с пръст

Публикувано от YEP.bg на 13 March 2014 | 1 Коментари

Етикети: , , , , , , ,

Снимка: Архив

 

Предвид високата степен на застрашеност на археологическата структура от окончателно разрушаване и невъзможност за осигуряване на постоянна охрана, са необходими незабавни мерки за опазване на макар и малкото запазени елементи на подмогилното съоръжение. Най-адекватният в тази ситуация подход, който препоръчваме консервиране на съоръжението чрез засипване с пръст и възстановяване на могилния насип под наблюдение на археолог, без да бъде нарушавана непроучената западната половина на могилата”.  Това отговарят от Министерството на културата във връзка с постъпило при тях писмо, в което се алармира за тежкото състояние на кромлеха в с. Старо Желеразе. От Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” (ГД „ИОКН”) е била извършена проверка на място за установяване състоянието на недвижимата археологическа ценност. За целта е била назначена комисия със заповед на министъра на културата.

При огледа на съоръжението е констатирано, че по-голямата част от каменните плочи липсват, други са натрошени и разместени, като само няколко са все още на място. Северният и западният профили на могилния насип са обрушени от атмосферните влияния. В центъра на съоръжението личат допълнителни вкопавания (вероятно иманярски), направени след 2003 г., в момента запълнени с дъждовна вода, която допълнително подкопава основите на плочите.

По сведения на директора на АМ-Хисаря Митко Маджаров през 2013 г. са предприети мерки за почистване и опазване на съоръжението, но към датата на проверката състоянието му е влошено в резултат на атмосферните влияния и човешка дейност – иманярски интервенции, умишлено разрушаване на камъните и превръщане на околния терен в сметище на селото.

В момента състоянието й е изключително тежко, заключават експертите. Според тях възстановяването на съоръжението в първоначалния му вид и превръщането му в туристически обект е възможно, но ще отнеме дълго време и голям финансов ресурс, до осигуряването на който археологическата структура ще бъде окончателно разрушена.

Във връзка с направените констатации, комисията е решила кромлеха да бъде консервиран чрез засипване с пръст.

Защитниците на каузата за спасяване на кромлеха в с. Старо Железаре обаче смятат, че „заравянето е опит за прикриване на престъпната небрежност, в резултат на която археологическата ценност е на път да бъде напълно заличена”.

Очаква се всеки момент в Министерството на културата да бъде внесена петиция за спасяване на кромлеха, която е подписана от над 2000 души.  


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

  • Бях там преди 2 години. Дори и в лошо състояние, мястото е магнетично и имаш чувството, че си се върнал хилядолетия назад във времето. А тези престъпници искат да го заровят. Къде бяха толкова толкова години, защо не направиха нищо досега за опазването му. Ама да го разровят можаха и за разравянето му пари се намериха. Сега като няма пари, да отрежат по една част от заплатите на чиновниците в това министерство. Така, хем ще има за пари за възстановяването му, хем чиновниците ще се научат, че като бездействат, ще бъдат санкционирани. Ами да, те за какво получават заплати - за да пазят бюро ли?

    Публикувано от Елена, 13/03/2014 3:08pm (5 години ago)

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments