Филм на Лучано Лигабуе от 28 септември в кината » YEP.bg

Филм на Лучано Лигабуе от 28 септември в кината

Публикувано от YEP.bg на 25 September 2018 | 0 Коментари

Източник: Гинка Андреева

Етикети: , , ,

Филмът на Лучано Лигабуе "Произведено в Италия" тръгва в кината у нас от 28 септември, научи YEP.bg.

СИНОПСИС

"Произведено в Италия" е изстрадана декларация за любовните отношения с родната страна, разказана с думите и музиката на Лучано Лигабуе, през очите на Рико. Той е един обикновен честен човек, който се бори с живота, в който внезапно всичко става несигурно: семейството, работата, бъдещето, чувствата.

Изпаднал в професионална и екзистенциална криза, Рико избира да не се подаде на времето и затрудненията, които то носи: има брак, който трябва да бъде защитен и възстановен, има приятели, на които да разчита, и къща, която да не продава.

Благодарение на сина си Пиетро и съпругата си Сара, Рико възстановява силите си и решава да вземе съдбата в ръцете си, да започне отново, по един или друг начин.

 

ФЕСТИВАЛНИ УЧАСТИЯ И НАГРАДИ

Награда от Nastri d'Argento 2018 за най-добра оригинална история на Лучано Лигабуе; и 3 номинации - за най-добра операторска работа на Марко Басано, за най-добър Саундтрак на Лучано Лигабуе, за най-добър монтаж на Джоджо Франкини

 

2 награди на „Италиански синдикат на филмовите журналисти“ 2018 – награда „Хамилтън“ на Лучано Лигабуе, награда „Сребърна панделка“ за най-добра оригинална история на Лучано Лигабуе; 3 номинации  - за най-добра операторска работа на Марко Басано, за най-добър монтаж на Джоджо Франкини и най-добра музика на Лучано Лигабуе.

 

2 номинации за наградите „Golden Ciak“ 2018 - за най-добър Саундтрак на Лучано Лигабуе, за най-добра песен „Made in Italy“ на Лучано Лигабуе.

 

ЗА ФИЛМА И РЕЖИСЬОРА

Лучано Лигабуе, наричан от многобройните си фенове „Лига“ е роден в Кореджо, Северна Италия през март 1960 г. Той е най-авторитетната и достоверна инкарнация на рок музиката в Италия. Лигабуе е музикант, автор, актьор и режисьор, той е универсален творец, който отново  благодарение на своята компетентност в различни сфери, разказва отблизо реалността на родната си страна и ежедневието на семейството, дома и работата, която отразява съществуването на всеки човек.

 

Преди да издаде своя първи албум (Ligabue) през 1990 г, Лучано Лигабуе сменя различни работни места - събирач на плодове, работник в завод, счетоводител, диджей, продавач, промоутър... След първия си албум бързо се превръща в една от най-известните италиански рок звезди, а четвъртият му албум (Buon compleanno Elvis) е бестселър през 1995 г .; неговите изпълнения на живо също са сред най-обичаните от италианската рок аудитория, както е показано в следващия албум "Su e giù da un palco". През 1997 г. издава книгата "Fuori e dentro il borgo", сборник от кратки разкази за родния му град (който никога не е напуснал), младите му дни и сегашната си кариера: от тези истории идва първият филм на Лигабуе като режисьор -  Radiofreccia (1998), в който описва Кореджо през 70-те години на миналия век. Критиците го възприемат като изненадващо добре заснет за режисьорски дебют и филмът получава 3 награди „Давид ди Донатело“. Лигабуе съставя и саундтрака към филма.

Четири години по-късно той режисира втория си филм  Da zero a dieci (2001) ("От нула до десет").

 

През 2005 г. Лигабуе прави концерт в Реджо Емилия, за да отбележи първите си 15 години дейност. Аудиторията е от около 180 000 души!

 

Ligabue публикува също и колекция с кратки разкази Fuori e dentro il Borgo ("Вътре и извън селото"), която спечели няколко литературни награди, научно-фантастичен роман La neve se ne frega ("Снегът не го е грижа") (2005 г. ) и колекции стихотворения Lettere d'Amore nel frigo ("Любовни писма в хладилника") (2006 г.).

 

Лучано Лигабуе се връща зад камерата като режисьор за трети път с филма „Произведено в Италия“. Филмът не е рожба на традиционен сценарий, а е вдъхновен от концептуалния му албум Made in Italy (2016), който е 21-ят албум от музикална му кариера.

 

Бележките на Лучано във филма описват връзката между певеца и композитор и неговата страна Италия. Дори ако той никога не се представя пряко, неговото алтер его, или по-скоро това, което връща Лигабуе на големия екран, е Рико: чувствителен, добър и честен. Един от онези, които винаги са живели по най-добрия от предоставените му възможности начин, не винаги дават най-доброто, но сами за себе си "вървят добре".

 

В последната част на филма, Лучано Лигабуе изразява своята изстрадана любов към Италия:

„... Може би сме направени от красота и развалини, от лъжи, от страх, от хаос и чудеса.

Направени сме и от последни усилия. Дълга поредица от последни усилия. Направени сме от презрение... и да, от любов.“

А по-късно, използвайки цитат на Чезаре Павезе, който Рико написва в писмо до своя самоубил се приятел, разбираме какво означава за Лигабуе родното място:

„Човек има нужда от родно място дори само заради радостта, че ще го напусне.

Да имаш родно място, означава да не си сам. Знаеш, че у хората, в растенията и в земята има нещо от теб. И дори, когато те няма там, то те чака да се върнеш.“

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments