Изложба „100 години подводно плаване в България” ще бъде открита на 5 май във Военноморския музей - Варна » YEP.bg

Изложба „100 години подводно плаване в България” ще бъде открита на 5 май във Военноморския музей - Варна

Публикувано от YEP.bg на 3 May 2016 | 0 Коментари

Етикети: , , , , , , , ,

В навечерието на 6 май – ден на храбростта и празник на Българската армия, Военноморският музей представя юбилейна изложба „100 години подводно плаване в България”.

 

Тя е посветена на знаменателно събитие от българската военноморска история - приемането на първата подводница и началото на подводното плаване в България. По време на Първата световна война на 25 май 1916 г. в пристанището на двореца Евксиноград с тайна церемония е вдигнат българският военноморски флаг на подводна лодка УБ-18. Подводницата е получена от съюзническия германски флот и вече е участвала в сражения за защита на българския бряг. За неин командир е назначен лейтенант Никола Тодоров. Така, България става една от малкото страни в света, притежаваща свой подводен флот.

Изложбата проследява историята на българското подводно плаване: от приемането на УБ -18, възстановяването на подводния ни флот след Втората световна война и успехите на 8 отделен дивизион подводни лодки, до извеждането от строя на последните две подводници „Надежда” и „Слава”. Използвани са снимки и материали от фонда на Военноморския музей – Варна, Съюза на подводничарите в Република България и Пункта за базиране – Варна.  

Изложбата ще бъде открита на 5 май (четвъртък) 2016 г. от 11.00 часа във Военноморския музей - Варна, бул. „Приморски” № 2, зала „Морски сговор”.

На 6 май 2016 г. музеят ще работи с вход свободен за своите посетители.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments