Фалшивите новини често „убиват“ известните личности » YEP.bg

Фалшивите новини често „убиват“ известните личности

Публикувано от YEP.bg на 19 May 2017 | 0 Коментари

Източник: Поля Александрова

Етикети: , , , , ,

Кой създава фалшивите новини, кой ги споделя, кой ги чете и кой печели от това? Отговорите на тези въпроси дава репортерът Николай Василковски (на снимката) в Темата на NOVA, тази неделя в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини.

Интернет е свободна зона, където всеки може да напише буквално всичко. Мрежата е лесен инструмент за съзнателно и целенасочено подвеждане. Фалшиви новини често "убиват" известни личности, разказват небивалици за личния живот на звездите или пък манипулират политическите и обществените нагласи по спорни теми. А голяма част от потребителите лесно се доверяват на непотвърдени, но "апетитни" новини. Споделят ги, без да осъзнават как попадат в стройна манипулативна схема, с която в глобален мащаб се генерират милиони, предопределят се избори и се разпалват скандали. Как да се предпазим от всичко това?

"За 15 години в професията съм научил един важен урок - да се съмнявам. Да се съмнявам в абсолютно всичко, независимо от източника на информацията. А новините без лице могат да са опасни“, категоричен е репортерът Николай Василковски, който в „Темата на NOVA: Новини без лице“  пита известни лица какво мислят по темата, а отговорите на политици и звезди, попаднали в полезрението на дезинформаторите, допълват картината на свят без професионална етика и човешки морал.

„Поведението на всички нас в мрежата се определя до голяма степен от емоции, лични истории, които ни трогват и подтикват към споделяне. Затова авторите на фалшиви новини използват този подход", твърдят експерти по дигитален маркетинг. По техните думи много често потребителите четат, споделят и вярват на новини, които са масово споделяни от останалите. Това за част от потребителите е гаранция за достоверност.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments