Фейсбук страница припомня красотата и богатството на езика ни » YEP.bg

Фейсбук страница припомня красотата и богатството на езика ни

Публикувано от YEP.bg на 31 October 2017 | 0 Коментари

Източник: Доротея Николова

Етикети: , , , , ,

Красотата на българския език, неговото богатство и специфика – това ни припомня страница във Фейсбук, която набира все по-голяма популярност. „Как беше на български?“ е проект на агенцията за маркетингови и корпоративни комуникации Knowbox, роден от желанието да уважаваме езика си и в същото време да не преставаме да бъдем модерни.

Целта на начинанието е по забавен и игрови начин да се измъкнем от света на чуждиците, които завладяват речта ни. И да видим, че в езика си имаме алтернатива – прекрасни думи, които да използваме в ежедневието си. Мястото е избрано неслучайно, защото именно в социалните мрежи се раждат голяма част от тенденциите и там, както и във всяка публична реч, трябва да бъдем особено внимателни към изказа си, защото го превръщаме в мода.

В речта ни постоянно навлизат нови думи, за които обаче ние имаме аналог, напоследък те са предимно с английски произход и ни заливат отвсякъде. Все по-често започват да се чуват неразбираеми изречения като: „Важното е да си инволвнат в проджекта и да докладваш изпълнението на таргетите“, „Видях в нюсфийда, че си атенднал ивента”, "7 супер тренди идеи за съчетания на аутфит" и др. Без да си даваме сметка, че така буквално забравяме езика си, ние започваме да ги повтаряме и стигаме до момента, когато се запитваме: „А това всъщност може ли да се каже на български?“ Отговорът, който дават създателите на инициативата, е: „Да, може, хайде да го правим заедно!“

„Тази акция е много хубава, защото хората ще си кажат: „Ха, виж ти, не се бях сетил за тази дума и че бих могъл да го кажа и по друг начин.” Това казва езиковедът проф. Владко Мурдарв в специално интервю за начинанието. Той допълва, че обикновено чуждицата е много нахална и успява да се наложи, като всъщност ние ѝ помагаме с речта си. „Ако искаме да пазим езика си, трябва да използваме вече утвърдените думи“, казва той. Експертът допълва, че не трябва да излизаме на въоръжение срещу всички думи от чужд произход, а да обърнем внимание, че има такива, които сме заели от други езици, защото нямат аналог на български и те имат право на съществуване в нашия език. Така че, когато говорим или пишем, трябва да търсим златната среда.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments