Екипът на „На кафе” и Гала подкрепиха Международния ден на хората със Синдром на Даун » YEP.bg

Екипът на „На кафе” и Гала подкрепиха Международния ден на хората със Синдром на Даун

Публикувано от YEP.bg на 21 March 2017 | 0 Коментари

Източник: Стела Ерера

Етикети: , , , , , , ,

Проектът "Живот със Синдром на Даун", финалист в ПРОМЯНАТА 2016/17 на NOVA, призова известните личности в България да обуят шарени чорапи, за да покажат, че светът е шарен и различен. Тази сутрин  "На кафе" отиде на гости на Силвена Христова и Красимир Ламбов от Варна, които разказаха подробности за проекта си "Живот със Синдром на Даун".  

„Усещаме огромната подкрепа на всички и много благодарим. За нас е важно да се чуе възможно най-много за Синдром на Даун", обясниха Силвена и Краси. Главни герои в проекта са петгодишният им син Крис и неговата сестричка Микаела, която е със Синдром на Даун. 

Предаването срещна зрителите с още шест майки на деца със Синдром на Даун, които разказаха за предизвикателствата и хубавите моменти, на които се радват по пътя си. Пет от семействата не са знаели, че децата им ще се родят със Синдром на Даун, въпреки че са гледани от най-добрите специалисти и са им направени всички тестове и изследвания за генетични изменения. Всички майки говорят с тъга за отношението на лекарите, след като раждат децата си със Синдром на Даун, на една от тях дори са й казали, че детето й няма да оживее. Две от майките са били посъветвани да оставят бебетата си в Дома за деца с увреждания във Виница, което те правят, но след няколко месеца разбират, че не могат да живеят разделени от децата си и си ги вземат.  Положителното в техните истории е, че част от тях сами си помагат с информация при отглеждането на дете с Даун, тъй като тази в интернет е много остаряла. "Дали обществото ни може да осъзнае, че те са също като тях със своите притеснения, чувства и мечти, но нуждаещи се от малко повече подкрепа и възможност да покажат, че могат да бъдат полезни. С тяхната уникалност животът ще бъде по-интересен и вълнуващ за всички", казва Светла, майка на тригодишния Ивайло от Варна.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments