ИЗЖИВЯНО - Магърдич Халваджиян гладувал с по 30 копейки на ден в Москва, от Италия въртял бизнес с кафе и кафе-машини » YEP.bg

ИЗЖИВЯНО - Магърдич Халваджиян гладувал с по 30 копейки на ден в Москва, от Италия въртял бизнес с кафе и кафе-машини

Публикувано от YEP.bg на 29 March 2013 | 0 Коментари

Етикети: , , , , , , , , , , , , ,

Снимка: Anett & Co / Biz2Bizi

Трънливите пътища към сбъдването на мечтите си разкри пред варненски предприемачи Магърдич Халваджиян. Той беше гост-лектор на инвестиционно-предприемачески форум Biz2Bizi, който приключи преди броени часове с коктейл в интерхотел „Черно море”.  Халваджиян разказа пред гостите за перипетиите, които е имал през студентските си години в единственото Цирково училище. „Учих в Москва, времената бяха мното тежки. Налагало се е да живеем с по 30-40 копейки на ден. Гладували сме.  Ял съм печена котка с картофи, преследвали сме гълъби”, заяви Халваджиян.

Началото на демокрацията в България го сварва в Италия, където живее с Кремена. Негов приятел му дава съвет да започнат внос на кафе- машини, тъй като в България хората имат пари, но няма никакви стоки. Магърдич взема рециклирани машини на консигнация за по 300 дойче марки/бр.* от съсед в Италия. „Машините бяха продадени още преди да бъдат разтоварени за по 2500 марки. Реализирахме страхотна печалба”, заяви Халваджиян и допълни, че малко по-късно започват и внос на популярна марка кафе. „Вкарвали сме по 20 тира на месец”, каза той. Фирмата им държи по него време 2 склада и 17 магазина, но Халваджиян се оттегля, защото го влече изкуството.

Той разказа и за съдбовната си среща с братя Касъмови от Ара Аудио-Видео и за работата си с чалга изпълнителите. Поръчките за клипове започват да валят една след друга. Снимали са между 20 и 30 клипа на месец.. Имало е случаи, когато не е спал по 72 часа. „Трябваше да монтираме една програма за Нова година. След десетки кафета, цигари и безсъние направо не знаех къде съм. Тъкмо я завършихме с монтажистите и отидох да правя клип на група „Сигнал”, върна лентата назад Магърдич. С известна доза самокритичност той отбеляза, че много е помогнал за развитието на поп-фолк индустрията, за което съжалява.

Никога не се спирам и отказвам. Чакам само някой да каже, че нещо е невъзможно и му доказвам точно обратното”, каза Халваджиян, но не скри, че е имало и моменти, когато му се е искало да захвърли всичко. С времето се научил да не повтаря грешките, а да си извлича поука от тях.

Още от 15-годишен мечтаел да снима. Тогава държал и първата камера в ръце. Когато бил в казармата получил като подарък пък  първата си модерна техника. Дори си счупил пръста, за да го пуснат в отпуск и да се запознае отблизо с придобивката си. Снимал е и сватби. Винаги давал на клиентите си повече от това, което са платили и по този начин завоювал бързо позиции на пазара.

Халваджиян се занимава активно с режисура от 1992 г. Завършил е Нов български университет. Сега години по-късно зад гърба си вече има над 500 музикални видеоклипа на изпълнители от всички жанроаве. Продуцент е на редица телевизионни предавания, риалити формати и сериали. Режисирал е над 100 рекламни спота. През декември 2006 г. Маги засне клип за холивудската звезда Хилари Дъф. Видеото е част от саундтрака на филма „Бренд Хаузер”. От 2009 г. до средата на 2012 г. е председател на Асоциацията на телевизионните продуценти (АТП). През 2012 г. съвместно с Атанас Янкулов създава Top Artist Agency.

В момента Халваджиян води преговори да продаде на американски телевизии свой български сериал, който ще снима тук. По въпросите, касаещи парите Магърдич каза: „Парите са средство да бъда свободен. Никога не съм гледал на тях като на нещо, което трябва да стои в банка”.

* В първите години на демокрацията в България дойче марките са почти като втора национална валута.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments